Gönderen Konu: denklik  (Okunma sayısı 398 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mrlaz

• SMOD
  • Usta Horoncu
  • Teşekkür 6
denklik
« : 01 Aralık 2008, 21:51:26 »
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kadınlarınızın hayırlısı ile evlenmeye bakın. Denginiz olanlarla evlenin! Birbirlerine denk olanları evlendirin." Aişe radıyallahu anha. İbn Mâce. 

Denklik nedir.Peygamberimiz bir kadınla dört şey için evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için demiştir

Mal, dediğimiz şey bu günkü zenginlik ölçüsü birimi eskiden bağı, bahçesi, hayvanları olanları zengin sayıyorlardı bu gün kimin zengin kimin fakir olduğu belli değil genellikle dolar üzerine yapılan yatırımlar küreselleşmenin etkisiyle dalgalı bir şekilde değişmektedir. Özelliklede Türkiye ‘ de olabilecek bir devalüasyonda zenginin daha da zengin fakirin daha da fakir olabilmesi sağlanabilmektedir. Bu günkü şartlarda %99 oranında zengin fakire kızını vermemektedir. Anca bizim Yeşilçam filmlerinde kalmıştır fakir ama gururlu adam tiplemeleri.

Soyu kısmına bu günkü evliliklerde kimin baktığını çok merak ediyorum. Ben hiç çok iyi bir soyu var diye evlenen erkek görmedim desem herhalde haksızlık etmiş olmam.

Güzellik kısmına gelirsek bu günkü erkeklerin %70 inin direk aklını başından alan şey… Bir çok erkek güzelliğine boyuna posuna kanarak yapıyor evliliklerini…

Dini için… Evlilikteki en önemli etken amel edenlerin amel edenlerle,  etmeyenlerin etmeyenlerle evlendikleri bir dönem de yaşıyoruz ki bu fark bir çok evlilikte ön plana çıkıyor…

Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesini emretseydim, kadının, kocasına secde etmesini emrederdim. Diye buyurmuş peygamberimiz. Bu devirde kim kime itaat ediyor kim kimin sözünü dinliyor ki bu nasıl bir zamandır….

Sizce denklik nedir. Söyleyin bakalım denklikten ne anlıyorsunuz……
Karamişun dali yaşiken eğilecek
güzelluk bişe değil kemuğu sevilecek

Çevrimdışı Emrehan

• T.D.F. Gençlik Kolları
  • Administrator
  • Has Horoncu
  • Teşekkür 152
  • Atın iyisine Doru, Yiğidin iyisine Deli derler...
    • Taka
denklik
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2008, 22:17:46 »
Hocam nettun sen ya :)
Bu kadar derinde boğulmayalum :)
Peygamber efendimiz bir hadislerinde kendinize Dünya ve Ahiret yolunda yardımcı olacak saliha bir eş dileyin diyor.
Eş seçiminde kriterler kişiye göre arttırılır yada azaltılabilir
Yaş, Kültür, Eğitim durumu, Maddi durum, Geçmişi, Düşünce tarzı, İnancı, Saygısı, Ailesi herşey önemli.
İnsanlardan %100 uyum bekleyemezsiniz zaten %70 uyum varsa evlilik için yeterlidir bence.
ama saydığım unsurlar evlenilmeden önce konuşulup karara bağlanması gereken önemli seyler.
evlilikte iki tarafta bu konularda birer adım atıp karşındakine uydumu sorun kalmaz

YAŞ: Beden yaşı psikolojik yaş birbirinden farklı kavramlar.
aynı yaşta olup biri cocuk kalan insanlar da var .
gereken olgunluktaki iki insan arasında yaş farkı önemli olmasa da genelde gerek bayanın biyolojik özelliklerinden dolayı gerekse erkeğin olgunlasma süreciyle ilgili bu süreç erkeğin 4-5 yaş büyük olması genel olarak uygun bulunuyor.

KÜLTÜR: insanın yaşamını kuşatmış bir kavram kültürleri birbirinden farklı olan insanların uyumuyla aynı kültürde büyümüş insanların uyumu arasında fark olabileceğini düşünüyorum.

EĞİTİM DURUMU: Bir bayan erkekden daha fazla okumussa bu tehlikelidir. Çünkü erkek yapısı gereği sürekli eleştirisel bi tutum içinde olacaktır. sen okumussun ama ben senden daha olgunum deyip sürekli eşinin hareketlerini ve kararlarını eleştirir.

MADDİ DURUM: Kişinin alıştığı bir düzen vardır, bu düzenden çıkıp diğer düzene uyum sağlayabilmesi her nefsin kaldırabileceği birşey değil malesef ve günümüzün en büyük problemi eşler arasında.

GEÇMİŞİ: Bir aile kurulacaksa bir eş adayının geçmişi yaptıkları onla ilgili düşüncelerin oluşmasında çok etkilidir.

DÜŞÜNCE TARZI: Olaylara bakış açısı birbirine ne kadar yakında, ne kadar aynı gözle görebiliyorsanız o kadar problemler azalacaktır. birinin güldüğüne diğeri kızıyor yada biri materyalist bir düşünceyle olayları yorumluyor biri maneviyatla yorumluyor paylaşacak konuşacak sınırlı şeyleri olacaktır.

SAYGI: Bir ilişkide en önemli kavramlardan biri karşılıklı saygı, bireye, aileye, kararlara saygı

AİLE: Birinin ailesi, aile yaşantısı da bir ilişkiyi etkileyecek bir unsur.

örnekler çoğaltılabilir, kimilerine bunlar problem gelmeyecegi gibi kimisi için çok önemli olabilir.
Rabbim hayırlısını versin.
En önemlisi eşlerin birbirini Rabbinin emaneti bilip öyle davranması, birbirini mutlu etmek için yarışması, hizmette yarışması, sevgide saygıda yarışması.
Bunu sağlayabilen dünyada Cennet hayatı yaşamaya başlar, imandan sonra verilen 2. büyük hediyedir insana mutlu bir aile.
Rabbim herkese böyle bir aile hayatı nasip etlesin
İnsanlar vardır, şafakta doğar, gün batarken ölürler !

Çevrimdışı ozlia

• T.D.F. Gençlik Kolları
  • Acemi Horoncu
  • Teşekkür 1
    • HoRoNtUbE
denklik
« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2008, 09:59:41 »
Evlilikte denklik de olması gereken dinde ve dindarlıkta denkliktir. Daha doğrusu en önemlisi budur. Fakat şuan yaşadığımız toplumda karşı cinsin dini, inançı, yaşayış biçimi değil de maddi varlığı yetiyor.

Bu arada arkadaşlar düşüncemi dahada geniş bir biçimde yazmak isterdim ama sizler zaten yazdığınız :) elinize sağlık....

Allah herkesin karşısına kendine denk ve hayırlı bir kısmet çıkarır inşallah...
« Son Düzenleme: 02 Aralık 2008, 10:02:20 Gönderen: ozlia »

Çevrimdışı Emrehan

• T.D.F. Gençlik Kolları
  • Administrator
  • Has Horoncu
  • Teşekkür 152
    • Taka
denklik
« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2008, 11:52:16 »
Öte taraftan dinimiz Bir erkeğin Hristiyan bir bayanla da evlenmesine müsade ediyor, burada erkeklere düşen farklı vazifeler var.
He bir erkek için olmuş hazır bir meyveyi dalından toplamak çok iyi herkes onu ister,
Ama asıl iş meyveyi yetiştirebilmekte, sabır, emek, ilgi, sevgi hepsini gereken zamanlarda gerektiği kadar verebilmek her baba yiğidin harcı olmasa gerek :) .
Erkek kendini çok iyi yetiştirmeli, he bayanda oturup kendisini birilerinin yetiştirmesini beklememeli tabi ki :D
Çalışın kardeşim ya :)

Çevrimdışı ozlia

• T.D.F. Gençlik Kolları
  • Acemi Horoncu
  • Teşekkür 1
    • HoRoNtUbE
denklik
« Yanıtla #4 : 02 Aralık 2008, 12:43:45 »
Unutmamak lazım ki erkeğide bayanıda ilk başta yetiştiren anne ve babadır. Yani bayanlar da oturup kendisini birilerinin yetiştirmesini beklemiyorlar :)

Çevrimdışı Emrehan

• T.D.F. Gençlik Kolları
  • Administrator
  • Has Horoncu
  • Teşekkür 152
    • Taka
denklik
« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2008, 12:58:59 »
Unutmamak lazım ki erkeğide bayanıda ilk başta yetiştiren anne ve babadır. Yani bayanlar da oturup kendisini birilerinin yetiştirmesini beklemiyorlar :)
Katılıyorum, bu yetiştirme işi kendini yetiştiremeyenler için geçerli zaten ;)
Çiftler birbirleri için örnek teşkil etmeli, inançla, ahlakla, kültürle, alışkanlıklarla vs
hadisde bahsedilen saliha eş, eşini Rabbine yaklaştırır.
O saliha eş erkeğe, mi bayana mı nasip olur.
Kim kimi adam eder, imanını kuvvetlendirir Allah bilir :)

Çevrimdışı tılsım

• SMOD
  • Usta Horoncu
  • Teşekkür 37
denklik
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2008, 20:38:01 »
nedir bu aile dedikleri? tek başına geçinmek zor, gel güçleri birleştirelim ve birlikte geçinelim müessesesi...  ;D

yaşama karşı birlikte tavır alışımızın yansıması mı yoksa nesli devam ettirme içgüdüsünün sürekli gıdıkladığı üreme gerekliliği ve zorlamalarının yasal kılıfı mı?

açıklayamadığınız her şeyin sizi yıkma, yalnızlığa düşürme tehlikesini ortadan kaldırmak için dokunmanın çok değerli olduğu bir kurum mu, yoksa yaşayamadığınız ama içinde yer almak zorunda olduğunuz topluma uyumsağlama projesi mi?

sığınabileceğiniz veya kendinizi önemli hissedebileceğiniz çok nefesli bir yaşam şekli mi, yoksa iki kişilik dünyalara tanınan primleri isteme ısrarcılığı mı?

yaşayamadığınız her şeyin boğazınıza attığı düğümleri sevdiğiniz biri ile birlikte bir bir çözme keyfini yaşama isteği mi, yoksa artık çok pahalıya gelen cinsel eş bulma zorunluğunun daha ucuza karşılanması mı?

eskiden evliliğin düşünüldüğüne inanırdım. evlenmek için doğru zamanın geleceğine, düşünülüp taşınılıp evlenileceğine. yaş kemale erip hayatımı beraber sürdürmek durumunda olduğum topluma göre de tohuma kaçma yaşına ışık hızıyla yaklaşmaya başlamamdan beri de düşünülmeyeceğine düşündürtüleceğine inanmaya başladım evliliğin...

bir etki tepki hadisesi evlilik bana göre artık.ya evlenilmek istenen kişi düşürüyor insanın aklına evlilik fikrini; ya da toplum, sosyal çevre, sürüden kopmama hissiyatı vs. veya toplumsal bir takım kaygılar taşıyacaksın, herkes evleniyor yalnız kalıcam, bekarlık sultanlığına demokrasi getirmek istiyorum gibi düşüncelere kapılacaksın ya da birini öyle seveceksin ki hayatının geri kalan kısmında ortak anılar yaratmak isteyeceksin başka yolu yok...

---- yaşıma dayamış olduğum merdivenin son basamaklarını üçer beşer çıktığım şu günlerde önüm arkam sağım solum evlenenin, çoluğa çocuğa karışanın beni bolca sobelemeye başlamasına, ailenin kadınlar kurulundan tribünlere oynamadan sağlam seyirci desteği almama rağmen bir türlü evlenme fikrini içime sindiremememi bjk yenilmiş sayılınca benim de yenilmiş sayılmayacağıma bağladım hemen. bu durumda evlenmem için geriye bir seçenek kalmıştı. demek ki toplum dışında birşey bir birey bana evliliği düşündürtecek. birini öyle çok seveceğim ki hayatımın tamamını onunla geçirmek isteyeceğim. (evet bana göre evliliğin tanımı bu, yoksa  herkese göre mi böyleydi? neyse kafam karıştı devam)

peki hayatımı birlikte geçirmek isteyeceğim birinin karşıma çıkma olasılığı bu kadar düşükken (bildiğiniz karamsara göre tabii ki, yooo gayet yüksek bir olasılık diyenler de olabilecektir), garbın afakını da çelik zırhlı duvar sarmışken neden ben ne zaman evleneceksin sorusuna maruz kalmak zorunda kalıyorum. hayatın sırrını çözdüm, bitkisel güzellik formülünü buldum bi buna yanıt bulamadım...

Çevrimdışı mrlaz

• SMOD
  • Usta Horoncu
  • Teşekkür 6
denklik
« Yanıtla #7 : 03 Aralık 2008, 21:08:55 »
Nikâh benim sünnetimdendir. Kim benim sünnetimi uygulamazsa benden değildir. Evleniniz, çoğalınız; ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla iftihar ederim..." (İbn Mâce,

yine bir hadisle başlayayım evet evlilik önce sünnet olduğu için yapılır bundaki amaç ergenlik çağına gelmiş insanların (erkek olsun kadın olsun) cinsel içgüdülerini dinen caiz olacak şekilde bastırmaları harama gitmemeleri için Allah resulunun bir sünnetidir.

Günümüzde haramın  giderek artmasıyla  birlikte artık kimsenin içinden evlilik gelmiyor. Bir çok insan haram olduğunu bile bile bunu açıktan yapmaya başlamasından  sonra evlilik oranları özelliklede metropollerde azalmış boşanma oranlarıda artmıştır.

Kimseyi yadırgadığım yok yanlış anlaşılmasın herkes istediği gibi yaşayabilir ama bir taraftan da neslin devamı meselesi varki fastfood yaşamaya iyice alışan  metropol insanları bunun hiçte farkında değiller. Başbakanları çıkıpta 3 çocuk yapın dediği zamanda senmi bakacaksın kardeşim yap demesi kolay diyor

Çevrimdışı tılsım

• SMOD
  • Usta Horoncu
  • Teşekkür 37
denklik
« Yanıtla #8 : 03 Aralık 2008, 21:23:30 »
14 şubat 2008 günü yayınlanan 32. gün programında, mehmet ali birand'ın sizin bir sevgiliniz var mı sorusuna bir adamın verdiği cevap:

- benim bir sevgilim yok, evliyim

anlatabiliyormuyum ???

to be continued

Çevrimdışı mrlaz

• SMOD
  • Usta Horoncu
  • Teşekkür 6
denklik
« Yanıtla #9 : 03 Aralık 2008, 21:34:00 »
Bi insan ------- ne diyeyim ki ben ona :) [Düzeltme:3. Kişileri yönelik ifadelerde dikkat edelim.Emrehan]

Bir insan evlendiğini sevmesse sevdiğiyle evlenmesse neden evlenir ki , evlilik sevgiyi bitirirmiki bir dönem sonra monoton hale gelen ilişkiler sevgisiz mi devam eder.

bence herkeste böyle değildir. bi insan eşiyle yaşayacağı şeyleri farklılaştırmasını bildikten sonra o ilişki monoton da olmaz sevgide bitmez haa bunu her insan yapabilir mi ?
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2008, 12:39:38 Gönderen: Emrehan »

NuraHasret

• Ziyaretçi
denklik
« Yanıtla #10 : 13 Aralık 2008, 12:43:26 »
Günümüze baktığımızda sağolsun kardeşimiz saymış eğitim,kültür yaş falan filan mahkeme istatistiklerine baktığımızda boşananların aslında bunların geçerli koşul olmadığı anlaşılıyor.
   İKİ hadis vardır bildiğim birisini en  başta laz kardeşim kullanmış gerçi kadın demiş sadece ama:)  -Malı, soyu, güzelliği ve dini için.- diğeride -Çöplükte yetişen kırmızı gülden sakının- hadisi gerçi bu hadis sahih mi tam bilemeyeceğim hata varsa affola...
  Bu arada kültür çok takılır kafalara ama kültürsüzlükte bir kültürdür tarafsızlığın da bir taraftargirlik olması gibi çünkü varolan birşeyin müspet tarafı olduğu gibi menfi tarafıda vardır menfi tarafının olması onun yok olduğu manasına gelmemeli, kültür çok önemli olsa ecnebilerle evlenilmesine neden izin verilsin bu bir çelişki olur...

Gönüllerden her zaman tek cümle geçer aslında;

Allah ı bilen, seven ve O na itaat eden ve şefkatin aşktan üstün olduğuna kanaat etmiş her gönül sevilebilir ve o gönülle birlikte olunabilir.

Bilmek:insan tanıdığını sever tanıdığına yakınlaşır , tanımadığımız hiçbir şeye gönlümüz bağlanmaz tam olarak uzak durmaya çalışırız hatta uzak dururuz.

Sevgi:sevgi korku ile doğru orantılıdır; insan sevdiğinin sevgisini kaybetmekten korkar ikincisi de azametinden korkar.

İtaat:teslimiyetle doğru orantılıdır;insan hayat ve kader planında acziyyetini idrak ederse hayatının birçok kademelerinde zorluk çekmez.

Şefkatin aşktan üstün olduğuna kaanat etmek:damar nokta bu zaten ilişkilerde diye düşünüyorum.sadece mektubattan 8. mektubu yani kendi deyimimle aşk risalesini okusak - 2 sayfa olmasına rağmen birçok kitap çıkabilir- çok şey öğreneceğimizden eminim...

Kaçımız böyle ki, bir cümle vardır çok hoşuma gider: Aradığımız kişiden ziyade aranılan kişi miyiz acaba?

hatamız varsa affola ;)

Çevrimdışı tubaa

• Acemi Horoncu
  • *
  • Teşekkür 0
Ynt: denklik
« Yanıtla #11 : 23 Ağustos 2009, 00:48:27 »
Günümüze baktığımızda sağolsun kardeşimiz saymış eğitim,kültür yaş falan filan mahkeme istatistiklerine baktığımızda boşananların aslında bunların geçerli koşul olmadığı anlaşılıyor.
   İKİ hadis vardır bildiğim birisini en  başta laz kardeşim kullanmış gerçi kadın demiş sadece ama:)  -Malı, soyu, güzelliği ve dini için.- diğeride -Çöplükte yetişen kırmızı gülden sakının- hadisi gerçi bu hadis sahih mi tam bilemeyeceğim hata varsa affola...
  Bu arada kültür çok takılır kafalara ama kültürsüzlükte bir kültürdür tarafsızlığın da bir taraftargirlik olması gibi çünkü varolan birşeyin müspet tarafı olduğu gibi menfi tarafıda vardır menfi tarafının olması onun yok olduğu manasına gelmemeli, kültür çok önemli olsa ecnebilerle evlenilmesine neden izin verilsin bu bir çelişki olur...

Gönüllerden her zaman tek cümle geçer aslında;

Allah ı bilen, seven ve O na itaat eden ve şefkatin aşktan üstün olduğuna kanaat etmiş her gönül sevilebilir ve o gönülle birlikte olunabilir.

Bilmek:insan tanıdığını sever tanıdığına yakınlaşır , tanımadığımız hiçbir şeye gönlümüz bağlanmaz tam olarak uzak durmaya çalışırız hatta uzak dururuz.

Sevgi:sevgi korku ile doğru orantılıdır; insan sevdiğinin sevgisini kaybetmekten korkar ikincisi de azametinden korkar.

İtaat:teslimiyetle doğru orantılıdır;insan hayat ve kader planında acziyyetini idrak ederse hayatının birçok kademelerinde zorluk çekmez.

Şefkatin aşktan üstün olduğuna kaanat etmek:damar nokta bu zaten ilişkilerde diye düşünüyorum.sadece mektubattan 8. mektubu yani kendi deyimimle aşk risalesini okusak - 2 sayfa olmasına rağmen birçok kitap çıkabilir- çok şey öğreneceğimizden eminim...

Kaçımız böyle ki, bir cümle vardır çok hoşuma gider: Aradığımız kişiden ziyade aranılan kişi miyiz acaba?

hatamız varsa affola ;)

Gerçekten hoş bir söz.
Aranılan fakat hangi kişiler arasında aranılan?

Yöremizden.com | HoronTUBE | Morjee Fashion | cengiz kurtoğlu dinle | ilahi dinle | sohbet odaları | guzel sozler | sesli sohbet | Sohbet | sohbet odaları | mynet sohbet | aşk sözü sohbet | canlı sohbet Chat | Sohbet | kadıköy acil | Bordomavi.net | Ofhayrat.com | Forum Çaykara | hayrat.net | sohbet | Sohbet | Netkeyfim.com | Sohbet | Chat | kış bahçesi | Soğuk Sandviç | Kumanya Paketleri | Kütük ev | Devekuşu | Bardak Mısır Standı