Hocam nettun sen ya
Bu kadar derinde boğulmayalum
Peygamber efendimiz bir hadislerinde kendinize Dünya ve Ahiret yolunda yardımcı olacak saliha bir eş dileyin diyor.
Eş seçiminde kriterler kişiye göre arttırılır yada azaltılabilir
Yaş, Kültür, Eğitim durumu, Maddi durum, Geçmişi, Düşünce tarzı, İnancı, Saygısı, Ailesi herşey önemli.
İnsanlardan %100 uyum bekleyemezsiniz zaten %70 uyum varsa evlilik için yeterlidir bence.
ama saydığım unsurlar evlenilmeden önce konuşulup karara bağlanması gereken önemli seyler.
evlilikte iki tarafta bu konularda birer adım atıp karşındakine uydumu sorun kalmaz
YAŞ: Beden yaşı psikolojik yaş birbirinden farklı kavramlar.
aynı yaşta olup biri cocuk kalan insanlar da var .
gereken olgunluktaki iki insan arasında yaş farkı önemli olmasa da genelde gerek bayanın biyolojik özelliklerinden dolayı gerekse erkeğin olgunlasma süreciyle ilgili bu süreç erkeğin 4-5 yaş büyük olması genel olarak uygun bulunuyor.
KÜLTÜR: insanın yaşamını kuşatmış bir kavram kültürleri birbirinden farklı olan insanların uyumuyla aynı kültürde büyümüş insanların uyumu arasında fark olabileceğini düşünüyorum.
EĞİTİM DURUMU: Bir bayan erkekden daha fazla okumussa bu tehlikelidir. Çünkü erkek yapısı gereği sürekli eleştirisel bi tutum içinde olacaktır. sen okumussun ama ben senden daha olgunum deyip sürekli eşinin hareketlerini ve kararlarını eleştirir.
MADDİ DURUM: Kişinin alıştığı bir düzen vardır, bu düzenden çıkıp diğer düzene uyum sağlayabilmesi her nefsin kaldırabileceği birşey değil malesef ve günümüzün en büyük problemi eşler arasında.
GEÇMİŞİ: Bir aile kurulacaksa bir eş adayının geçmişi yaptıkları onla ilgili düşüncelerin oluşmasında çok etkilidir.
DÜŞÜNCE TARZI: Olaylara bakış açısı birbirine ne kadar yakında, ne kadar aynı gözle görebiliyorsanız o kadar problemler azalacaktır. birinin güldüğüne diğeri kızıyor yada biri materyalist bir düşünceyle olayları yorumluyor biri maneviyatla yorumluyor paylaşacak konuşacak sınırlı şeyleri olacaktır.
SAYGI: Bir ilişkide en önemli kavramlardan biri karşılıklı saygı, bireye, aileye, kararlara saygı
AİLE: Birinin ailesi, aile yaşantısı da bir ilişkiyi etkileyecek bir unsur.
örnekler çoğaltılabilir, kimilerine bunlar problem gelmeyecegi gibi kimisi için çok önemli olabilir.
Rabbim hayırlısını versin.
En önemlisi eşlerin birbirini Rabbinin emaneti bilip öyle davranması, birbirini mutlu etmek için yarışması, hizmette yarışması, sevgide saygıda yarışması.
Bunu sağlayabilen dünyada Cennet hayatı yaşamaya başlar, imandan sonra verilen 2. büyük hediyedir insana mutlu bir aile.
Rabbim herkese böyle bir aile hayatı nasip etlesin